Osiem pytań Tomasza Treli o finansowanie kampanii wyborczej Andrzeja Dudy

Tomasz Trela kieruje do Kancelarii Prezydenta Andrzeja Dudy osiem pytań ws. wizyt głowy państwa w okresie od 9 maja do 1 czerwca. Zdaniem polityka Duda nie tylko prowadzi nielegalną kampanię, ale robi to na koszt podatników.

Zdaniem Treli należy zadać publicznie pytanie, co od 9 maja do 1 czerwca robił prezydent Andrzej Duda. Jak mówił we wtorek w Łodzi na spotkaniu z mediami, "prezydent twierdzi, że nie robił kampanii wyborczej, że nie spotykał się ze swoimi wyborcami, że wykonywał swoją funkcję prezydenta".

"Dlatego zadaję osiem pytań do Kancelarii Prezydenta w trybie informacji publicznej i chcę, aby kancelaria udzieliła odpowiedzi parlamentarzystom, ale również obywatelom - kto za ten blisko miesiąc kampanii prezydenta zapłaci?" - mówił polityk Lewicy i podkreślił, że Andrzej Duda nie jest liderem formacji politycznej, nie wykonuje swoich obowiązków politycznych.

Według niego w działania prezydenta zaangażowane były publiczne środki, zaangażowane były ministerstwa, zaangażowany był premier. To - jak twierdzi - były "ustawki pod wybory". Zdaniem posła Treli prezydent "nawet za piwo nie zapłacił, zapłaciła kancelaria prezydenta albo kancelaria premiera".

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!